Page 2 of 2

Re: Axis Issues & Spindle (Relay) Control

Posted: Wed Jun 15, 2016 3:17 am
by Bertus Kruger
PCPayn3 wrote:Here are the pictures of the connections, i have figured out the z axis by switching the motor wires round so this now goes up and down by the arrows correctly. I don't mind using bCNC and not the web interface if i can get the other axis issues and spindle control working. Thanks

Hi I have enabled attachments for you. Could you please try to add them again. Jumpers are not needed if you use external drivers.

Have you tried to swap external drivers with the working axis?

Re: Axis Issues & Spindle (Relay) Control

Posted: Wed Jun 15, 2016 1:26 pm
by PCPayn3
3 Images Uploaded

Re: Axis Issues & Spindle (Relay) Control

Posted: Wed Jun 15, 2016 1:30 pm
by PCPayn3
Other three images, i have the settings exactly the same on all three of the stepper drivers =
SW1 OFF
SW2 OFF
SW3 ON

Dip Switch's 1& 2 on & the rest are off.

For X & Y axis im using : 17HS4401-S Stepper Motors
Z Axis: 17HS13-0404S Stepper Motor

Re: Axis Issues & Spindle (Relay) Control

Posted: Thu Jun 16, 2016 2:17 am
by Bertus Kruger
Thanks for the photo's...

Your setup seems okay.

Have you connected the Stepper drivers like this?

Image

From your photos I could not clearly see what wires goes between the RPI CNC board and the stepper drivers. Could you please tell me what wires are going from the stepper X stepper driver to the RPI hat?

Re: Axis Issues & Spindle (Relay) Control

Posted: Thu Jun 16, 2016 2:18 am
by Bertus Kruger
Also are your stepper motor wiring to stepper drivers the same for all steppers?

Re: Axis Issues & Spindle (Relay) Control

Posted: Thu Jun 16, 2016 2:10 pm
by PCPayn3
Ok now i feel totally stupid!! I had two wires the wrong / opposite way round!!

SO FRUSTRATING !!

All axis are now going the correct way :) THANK YOU..

I still have the small matter of getting the 5v relay to trigger, the relay itself is showing it has power so i must have my 5v feed and gnd correctly connected. Its just the case of getting the relay to trigger from the spindle control.

At the moment it is connected to the "SPIN DIR" pin, i have already tried in on the SPN EN pin and still nothing happens. A

Any ideas?

THANK YOU SO MUCH FOR YOUR HELP SO FAR!!
Callum

Re: Axis Issues & Spindle (Relay) Control

Posted: Fri Jun 17, 2016 8:59 am
by Bertus Kruger
The V2.51 uses the PWM version of GRBL. So the Spindle enable pin pulse instead of just switching on and off. (Need to set the speed of the pulses with the S command)

To switch it on:

Code: Select all

M3 S1000
To switch it off:

Code: Select all

M5
Also make sure you have a relay that can be driven by the microcontroller like this one : http://www.ebay.com/itm/5V-2-Channel-Re ... 1971122754

Re: Axis Issues & Spindle (Relay) Control

Posted: Sun Jun 26, 2016 11:53 pm
by hasemar
Could you tell me what wires you had to switch? I am having the same issue. My X,Y and Z axis are moving opposite of the jog command that I send it using bCNC.

I will follow this post with pictures of my setup

Re: Axis Issues & Spindle (Relay) Control

Posted: Tue Jun 28, 2016 2:22 pm
by hasemar
I figured out the direction issue. I just had to switch the wires on one set of coils on each stepper motor.

Re: Axis Issues & Spindle (Relay) Control

Posted: Tue Jun 28, 2016 3:24 pm
by PCPayn3
Hi sorry just finished work and yes that's correct. Glad you got it sorted out.